2023 - Kontrolní činnost v oblasti ...

URL: http://opendata.vubp.cz/fr/dataset/2480bd72-5a24-4df8-aae6-8ad21c729691/resource/3debfc0f-36df-404c-bd11-e0858bd6d574/download/zemedelstvi-potravinarstvi_kontroly_2023.xlsx

Kontrolní činnost v oblasti bezpečného provozování zařízení v zemědělství a potravinářském průmyslu v roce 2023 byla zaměřena také na potravinářské výrobní technologie pro výrobu masa, mléka, pekařských výrobků, cukrovinek apod. Součástí kontroly byla také mimo jiné i kontrola skladového hospodářství, kontrola bezpečného provozu a používání skladovacích zařízení a zařízení pro plynulou dopravu nákladů, včetně způsobu zajištění těchto zařízení proti zneužití. V rámci kontrol se inspektoři zaměřili také na bezpečný provoz zařízení související se zpracováním ovoce a zemědělských komodit. Jednalo se především o zpracování řepky a cukrové řepy, pivovary atd. Dále se během kontrol prověřovalo zajištění BOZP při provozování zařízení v živočišné výrobě, správné stanovení pracovních a technologických postupů při chovu zvířat a seznámení s těmito postupy dotčených fyzických osob. Dále se při kontrolách inspektoři z OIP zaměřovali na vyhodnocení rizik pro práci na daných zařízeních a pro přidělování OOPP obsluhám zařízení, zda OOPP byly zaměstnancům poskytovány dle vlastního seznamu zpracovaného na základě vyhodnocení rizik, zda tyto OOPP zaměstnanci skutečně používali a zda zaměstnavatelé toto používaní přidělených OOPP kontrolovali. Součástí kontrolní činnosti inspektorů z OIP bylo také prověřování zdravotní způsobilosti obsluhy zařízení a také jejich kvalifikací.

Na kontrolách se na jednotlivých OIP podíleli primárně inspektoři se zaměřením na zemědělství a potravinářský průmysl. Kontroly v oblasti bezpečného používání zařízení v zemědělství a potravinářském průmyslu se prováděly přednostně u subjektů, u kterých došlo ke vzniku PÚ, bez ohledu na velikost subjektu. Při kontrolách tito inspektoři vycházeli ze zkušeností získaných z kontrolní činnosti z předchozích let.

Cílem kontrol bylo nejen prověření, zda zaměstnavatelé provozují zařízení v oblasti zemědělství a potravinářském průmyslu bezpečně tak, aby nebyli ohroženi jejich zaměstnanci a další fyzické osoby na zdraví a životě, ale také aby inspektoři OIP v rámci prevence působili na zaměstnavatele a případně poskytli zaměstnavateli základní poradenství v dané oblasti. Kontroly byly zaměřeny zejména na:

• školení zaměstnanců (především seznámení s návodem k obsluze zařízení nebo s místním provozním bezpečnostním předpisem) včetně jejich zdravotní způsobilosti pro vykonávanou pracovní činnost,

• vyhodnocení rizik pro práci na zařízeních a pro přidělování osobních ochranných pracovních prostředků pro obsluhy zařízení, zda zaměstnavatelé kontrolují používání přidělených OOPP a zda na vlastní náklady tyto OOPP udržují v použivatelném stavu,

• provozní dokumentace strojů a technických zařízení používaných v zemědělství a potravinářství (např. linky na sklizeň pícnin a kukuřice a pro výrobu krmných směsí, zpracování řepky a cukrové řepy, pivovary, potravinářská výrobní technologie pro výrobu masa, mléka, cukrovinek atd.), zejména návody výrobců k obsluze a údržbě nebo místní provozní bezpečnostní předpisy ke kontrolovaným zařízením, ochranné a zabezpečovací prvky zařízení a způsob zajištění zařízení proti zneužití,

• bezpečný provoz a používání stabilních skladovacích zařízení sypkých hmot, zařízení pro plynulou dopravu nákladů a kontrolu skladového hospodářství,

• zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci při provozování zařízení v živočišné výrobě, správné stanovení pracovních a technologických postupů při chovu zvířat a seznámení s těmito postupy dotčených fyzických osob,

• provádění pravidelných revizí, kontrol a údržby zařízení včetně vedení dokumentace o této činnosti.

Při plnění této kontrolní činnosti bylo OIP provedeno celkem 530 kontrol u 526 kontrolovaných subjektů. Při těchto kontrolách bylo zjištěno 1 783 porušení. Z tohoto počtu kontrol nebyly zjištěny žádné nedostatky u 73 provedených kontrol.

Embarquer sur un site

Cette visualisation de ressource n'est pas disponible pour le moment Cliquez ici pour plus d'information.

Télécharger la ressource

Informations additionnelles

Champ Valeur
Dernière modification de la donnée 17 Octobre 2024
Dernière modification de la métadonnée 17 Octobre 2024
Créé le 17 Octobre 2024
Format application/vnd.openxmlformats-officedocument.spreadsheetml.sheet
Licence Creative Commons Attribution
createdIl y a 1 mois
formatXLSX
has viewsTrue
id3debfc0f-36df-404c-bd11-e0858bd6d574
last modifiedIl y a 1 mois
mimetypeapplication/vnd.openxmlformats-officedocument.spreadsheetml.sheet
on same domainTrue
package id2480bd72-5a24-4df8-aae6-8ad21c729691
revision iddef3d9ba-cc08-487d-bf19-004e7f86d5fc
size18 kibi
stateactive
url typeupload